top of page

Orman Yangınlarını Önlemek İçin Bir Eko-Kit: Köyceğiz- Gökova Hattında Doğal Ormanları Korumanın ve Orman Yangınları ile Mücadelenin Yerel Bilgi ve Pratikleri

orman-yanginlarini-onlemek-icin-eko-kit

Orman Yangınlarını Önlemek İçin Bir Eko-Kit doğa korumaya, özellikle de orman yangınlarını önlemeye ilişkin yerel bilgileri içeren kolay ulaşılabilen bir eko-kit hazırlanmasını merkeze alan bir projedir. Eko-kitler, esas olarak insanları çevresel etkinin önlenmesine yönelik proaktif bir tavır almaya ikna etmek için geliştirilmiş, kullanımı basit, yol gösterici araç takımlarıdır (krş. Jansen ve Vercestren, 2001). Bu projenin sonucunda ormanları ve doğayı korumayı, yangınları önlemeyi ve olası yangınlardan en hafif şekilde etkilenmeyi destekleyen bilgileri içeren, kullanışlı, kolay erişilebilir bir araç takımı oluşturulacaktır. Bu araç takımı özellikle günlük hayatta uygulanabilir ipuçları içerecektir.

Proje, Köyceğiz - Gökova hattındaki -köylerin (mahalle) sınırları içinde yer alan- 2010 sonrası büyük orman yangınlarından zarar görmemiş doğal ve yaşlı kızılçam (Pinus brutia), (yükseklerde) sedir (Cedrus libani), (tabanda) sığla (Liquidambar Orientalis Mill.), okaliptüs (Myrtacae) ormanlarına odaklanmaktadır. Ayrıca coğrafi birbirine bağlılık açısından projenin bölgesi, Köyceğiz Gölü ve Sandras Dağı gibi Türkiye’nin iki hassas, benzersiz ve önemli doğa alanı ile yaşamsal bağlar içindedir. (Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.dogadernegi.org/wp-content/uploads/2018/11/akd001-sandras-dagi-onemli-doga-alanlari-kitabi.pdf ve https://www.dogadernegi.org/wp-content/uploads/2018/11/akd002-koycegiz-golu-onemli-doga-alanlari-kitabi.pdf)

Ayrıca orman mühendisi Rasim Çetiner’in de işaret ettiği üzere, Sandras Dağı, bölgede yüksek kesimlere özgü serpantin florası içeren en iyi örnek olduğu için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle Sandras, Türkiye'de acil korunmaya muhtaç bölgelerden biridir. Bu nedenle “Sandras, Türkiye’de acil koruma altına alınması gereken alanların başında gelir. Sandras Dağı, 81’i Türkiye’ye endemik yaklaşık 750 taksonun kayıtlı olduğu zengin bir flora içerir. Sahada karaçamın saf meşcereler oluşturması, aralarında anıt ağaç niteliği gösteren yaşlı ve boylu fertlerin bulunmasıyla nadir orman ekosistem özelliği gösterir.”

(https://www.atlasdergisi.com/dergide-bu-ay/sandras-dagi-mugla-denizli-erenler-dorugu.html)

“Orman Yangınlarını Önlemek İçin Bir Eko-Kit” projesi, bölgenin köylülerinin uzun yıllar içinde geliştirdikleri, sahip oldukları, nesilden nesile aktardıkları bölgeye ilişkin yerel kültür aracılığı ile sahip oldukları kadim bilgilere, deneyimlere, görüp geçirmişliklere odaklanmaktadır. Köylülerin sahip olduğu sözkonusu bilgiler sürdürülebilirlik açısından son derece değerlidir. Teknik/bilimsel bilgiler ve yereldeki gönüllüler, STK’lar, OGM ve bölgeye COVID-19 sonrası gelen göçmenler ile arasında köprüler kurulduğunda orman yangınlarının önlenmesi, yangınların yıkıcı etkisinin azaltılması ve orman yangınları ile mücadele için değerli bir katkı sağlayacaktır. Proje, bunu sosyal medya, e-harita-rehber ve basılı harita-rehber şeklinde paylaşılacak bir eko-kit aracılığıyla yapmayı hedeflemektedir.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), yerel sivil toplum kuruluşlarının biyoçeşitliliği koruma girişimlerini desteklemek amacıyla yürüttüğü Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı hakkında detaylı bilgi almak için https://www.turkiyenincani.org/ ziyaret edebilirsiniz.



bottom of page